Een hond uitkiezen Welk hondenras?


Voordat u een hond aanschaft, zijn er een aantal zaken die u in overweging moet nemen, met name als u geen ervaring met honden hebt. Maak nooit een overhaaste beslissing, bedenk wat u van uw nieuwe huisgenoot verwacht en wat uzelf kan bieden. Tegenwoordig is de keuze ontzettend groot, naast de geregistreerde rassen zijn er duizenden bastaard honden en kruisingen verkrijgbaar. Veel mensen hebben de voorkeur voor een bepaald ras en besluiten op grond daar van zo’n hond te nemen, zonder na te denken over de praktische gevolgen. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld wel 18 jaar worden, en hebben in hun latere leeftijd behoorlijk wat verzorging nodig. Beschouw het bezitten van een hond daarom als verplichting op lange termijn. Veel langharige rassen moeten vaak getrimd en geborsteld worden; als ze in de rui zijn, verliezen ze haar, dat verwijderd moet worden. Grote, actieve honden vereisen veel voedsel en voldoende beweging. Zelfs sommige kleine rassen hebben behoefte aan veel beweging. Hoeveel tijd kunt u aan uw huisdier besteden? 

Voorbereiding
Haal in ieder geval de volgende zaken in huis, voordat de hond komt:

Denk goed na als u een hond koopt als cadeau voor iemand anders. Weet u zeker dat diegene bereid is de verantwoordelijkheid van een huisdier op zich te nemen? Het zou vreselijk zijn als iemand op leeftijd werd belast met een hond die hij of zij niet aan kan, waardoor de verwaarloosde hond agressief zou kunnen worden. Een hond bezitten is een serieuse aangelegenheid. Net als andere huisdieren zal het dier een lid van het gezin worden dat zich veilig en verzorgd moet kunnen voelen. In ruil voor voedsel en gezelschap zal de hond, al na gelang de soort, genegenheid, trouw en bescherming bieden. Sommige rassen lenen zich voor een flat; andere zijn zo groot dat u een ruime woning of kennel nodig zult hebben. Er zijn honden die heel lang het speelse puppy gedrag blijven vertonen. Dit kan bijzonder leuk zijn, tot u zelf de ouderdom nadert en een wat rustiger metgezel verkiest. Jonge kinderen in huis zouden ook de keuze moeten beïnvloeden. Er is altijd kans op een ongeluk met een hond. zelf een zachtaardige soort kan vals worden als hij zich bedreigd voelt of per ongeluk op een gevoelige plek, zoals de oren, pijnlijk geraakt wordt. Neem nooit een agressief hondenras dat als waakhond is gefokt. Over het algemeen zijn grotere honden kalmer, terwijl kleinere rassen minder evenwichtig zijn en meer verzorging vereisen.

Welk hondenras.

De diversiteit in vorm en afmeting in de hondenwereld is werkelijk uitzonderlijk. Als je een enorme beerachtige sint-bernard naast een piepkleine pluizige pekinees of op een knaagdier lijkende Mexicaanse naakthond ziet, is het nauwelijks te geloven dat hun anatomie dezelfde is.

Alle honden stammen af van 5 basistypen waarvan de kenmerken in de lichaamsbouw en gedrag van tegenwoordige hondenrassen is terug te vinden. Sommige rassen zijn zozeer veredeld en gekruisd dat het bewijs hiervan moeilijk te vinden is, terwijl andere het evenbeeld zijn van hun voorouders. Naast de invloed van de mens, die honden fokt voor bepaalde doeleinden, klimaat en locatie bepalend voor de lichaamsvorm en karaktertrekken van een bepaald ras.

Dieren die in een koud klimaat leven, zoals de husky, hebben een dikkere huid en veel haar vaak zelfs een dubbele laag. Jachthonden die grote afstanden moeten afleggen, zoals de hazewind hond of de Saluki, zijn gebouwd op snelheid. Zelfs hun staarten zorgen voor een optimale stroomlijn en balans. Een keeshond is meestal te herkennen aan zijn gezette lichaam en gekrulde staart. Het zijn doorgaans sneeuw en ijshonden zoals de Akita inu en de Husky, maar ook de wollige Chow-chow en de kleine Dwergkees behoren tot deze groep. Een smalle kop en slank gestel waarbij de maag relatief hoog zit, zoals bij de Afghaanse windhond, de deerhound en de faraohond zijn eenvoudig terug te voeren op de hazewind. Berghonden en mastiffs, zoals de Leonberger en de bull mastiff, zijn groot en gespierd, waardoor ze zeer geschikt zijn als werk en waakhond. De lichamelijke kenmerken voor elk ras afzonderlijk ras zijn zorgvuldig gedefinieerd. De snuit kan slank en spits zijn zoals van de collie of plat als die van de boxer en er zijn veel verschillende categorieën wat betreft de vorm van de kop. Oren kunnen rechtop staan of hangen: driehoekig, knoop of hartvormig zijn. De staart kan naar beneden of naar boven krullen en slank of harig zijn. Een kortharige, langharige of middelmatig behaarde vacht kan voorkomen in een kleur (effen) gestroomd (met zwarte strepen) of gevlekt (wit met gekleurde vlekken).

Qua gedrag is het eenvoudiger is het eenvoudiger algemene kenmerken voor afzonderlijke rassen aan te wijzen. In wezen gedragen alle honden zich naar hun oerinstincten, getemperd door wat hun geleerd wordt en afhankelijk van hun leefomgeving. De hond is van oorsprong een groepsdier en houdt van gezelschap, dus heeft hij de neiging vriendelijk te zijn. Omdat hij instinctief zijn eigen territorium zal verdedigen, is hij een goede betrouwbare bewaker. Zijn jachtinstinct is sterk, hoewel in sommige rassen meer ontwikkeld dan in andere.

Aangeboren geslachtelijke en moederlijke instincten beïnvloeden het hond eveneens. De meeste dagelijkse activiteiten van uw hond kunnen in verband gebracht worden met de volgende basis-instincten: Het ruiken, blaffen en janken en agressie of pogingen tot overheersing. De gezichtsuitdrukking en lichaamshouding van honden zijn instinctief. 

Dit zijn de 10 Rasgroepen die uit de 5 basistypen ontstaan zijn.

  • 1  Herdershonden en veedrijvers
  • 2  Pinschers en schnauzers, molossers en berg en sennehonden.
  • 3  Terriers
  • 4  Dashonden
  • 5   Keeshonden en oertypen
  • 6   Lopende honden en zweethonden
  • 7   Staande honden
  • 8   Retriever en waterhonden
  • 9   Gezelschapshonden
  • 10 Windhonden
Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>